poniedziałek, 2 grudnia 2013

Nie umiem gotować czyli szybka tarta z gorgonzolą :)

Wiem wiem, nawaliłam z Rossmannowym postem, ale spieszę z wyjaśnieniami - przez kilka dni byłam offline, a to dlatego że zapomniałam opłacić abonament, w wyniku czego zostałam brutalnie odcięta od blogowego świata. Ale już działam. 
Moje łupy -40% przedstawię Wam w haulu z listopada, a dziś coś szybkiego i pysznego :


szybka tarta z serem gorgonzola -


błyskawiczna w przygotowaniu, rozpływająca się w ustach, poprawiająca humor :). I do tego nie może się nie udać - sprawdźcie!


Potrzebujecie opakowania ciasta francuskiego, dwóch gruszek, opakowania sera Gorgonzola (kupuję biedronkowy, pycha), brokułów (mrożone lub świeże), pół opakowania pomidorków koktailowych.




Blaszkę wyklejamy ciastem francuskim (można je lekko podpiec) i wykładamy na nie gruszki, obrane i cieniutko pokrojone na plasterki.


Ser kruszymy i rozkładamy na cieście. Brokuły krótko (ok. 7 min.) obgotowujemy we wrzątku z niewielką ilością soli, dzielimy na różyczki i również wykładamy na ciasto. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cieście. I już. Ja posypałam jeszcze tartę taką mieszanką ziół :




I do piekarnika - na około 20 min. ( z termo), temperatura ok. 175 stopni. 








Mniam ;)!

21 komentarzy:

  1. O kurde świetny i szybki przepis tylko jakoś ta gruszka do mnie nie przemawia :P Szykujesz się na 14 żeby sie zobaczyć między innymi ze mną :)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszka pasuje, uwierz mi na słowo! :) A gdzie się widzimy???!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Aśka miała ci przekazać o spotkaniu przy kawie 14 ??

      Usuń
    2. Boże, ja ciągle nie odbieram maili i telefonów, bo mieszkam w pracy ;). To gdzie? ;)))

      Usuń
    3. A! Łusia, bez Ciebie nie ma mitingu!

      Usuń
    4. No, mam nadzieję! Czekam na info. Ja maile i telefony odbieram ;)

      Usuń
  3. Wygląda pysznie! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi superowo :) Ja robiłam tylko z gruszką i gorgonzolą, na kruchym spodzie i też była przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, patentowany leń, wolę na francuskim - kupuję gotowca i już ;).

      Usuń
  5. No rewelacja!!!!!! Na pewno zrobię choć chętnie spróbowałabym w Twoim wykonaniu:P
    Kasik piątek extra:) Ja biorę wino japońskie i tradycyjnie będziemy się suszyć przy nim:) (znaczy jeść sushi):*
    Pytasz o ciacho - co zrobisz to zjem - przecież wiesz, że uwielbiam twoje wypieki:*

    OdpowiedzUsuń
  6. o jeny mniam mniam mniam ! sama ukonczylam szkole gastronomiczna ale tarty nigdy w zyciu nie przygotowywalam ! ale chyba sie skusze bo wyglada przepysznie D: ! http://wlosomaniakaroli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. nie umiesz gotować - no jasne ;)
    wygląda smakowicie a od jakiegoś czasu mam wielką ochotę na tartę, więc kopiuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz jak się udała! Ja naprawdę nie umiem gotować :)! Piec - tak, gotować nie znaju ;)!

      Usuń
  8. Potrzebuję przede wszystkim takiej foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Głód zagląda mi do tyłka,a Ty mi tutaj z taką mniamuśnie wyglądającą tartą wyskakujesz! Już Cię nie lubię, idę zjeść kanapkę ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty leniuchu, tartę robić marsz! Kanapkę!!! no wiesz !!! ;P

      Usuń