czwartek, 3 stycznia 2013

Piegus


Piątek - początek weekendu :). Warto upiec sobie coś pysznego, a najlepiej jeszcze prostego i szybkiego w  przygotowaniu. Przedstawiam Wam ... Piegusa, moje ulubione ciasto z makiem :).

Składniki:

1 kostka masła

szklanka cukru
szklanka mąki
szklanka suchego maku (polecam Bakalland)
szklanka surowych białek (nie ubijamy!!!)

garść rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do sporej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy białka, mieszamy, dodajemy płynne zimne masło, mieszamy. Dosypujemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy.

Formę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem). Termoobieg w moim piekarniku okrutnie pali, więc zawsze przykrywam "blaszkę" arkuszem papieru do pieczenia.

Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy czy jest gotowe - "patyczkiem" - może być wilgotny (masło), ale nie powinny się na nim znajdować mokre ziarenka maku.

Łatwe i pyszne :). Spróbujecie?

K.

12 komentarzy:

  1. Ciast z makiem uwielbiam, ale nie mam w ogóle talentu do pieczenia - o wiele lepiej wychodzi mi gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooojeeeje ale mi zorbilas ochote < 33

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaaaaaardzo piegowaty :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaaam!
    Od samego rana smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm ale pychotka;)))
    obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  6. No Kochana, takie przysmaki na weekend upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pewnie, że wypróbuję! tyle, że źle się to dla mnie skończy, bo mój TŻ maku nie lubi, więc pożrę go sama :D

    OdpowiedzUsuń